Η εξωτερική στιβάδα, σε φυσιολογικές συνθήκες περιέχει 10-20% υγρασία. Ανάμεσα και στις 3 στιβάδες υπάρχει λειτουργική ισορροπία. Αν μειωθεί η υγρασία που έρχεται από τη πρώτη στιβάδα, ή αυξηθεί η υγρασία που χάνεται στο περιβάλλον, τότε η υγρασία της εξωτερική ς στιβάδας πέφτει κάτω από 10% και το δέρμα μας χαρακτηρίζεται αφυδατωμένο. Σε αυτή την περίπτωση το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, η όψη του είναι ξηρή και θαμπή, νιώθουμε τράβηγμα και φαγούρα και βλέπουμε τις πρώτες ρυτίδες να εμφανίζονται. 

Ας δούμε ποιες είναι οι αιτίες αφυδάτωσης της επιδερμίδας μας:

-Ψυχρός & ξηρός αέρας

- Αυξημένη έκθεση στον ήλιο με ή χωρίς ηλιοπροστασία

- Χαμηλή υγρασία περιβάλλοντος

- Φυσιολογικές καταστάσεις  με την πάροδο του χρόνου όπως το πέρας της ηλικίας

-Η υπερβολική μας τάση να πλενόμαστε πολλές φορές και ιδίως με «σκληρά» σαπούνια-αφρόλουτρα

-Τέλος μπορεί να επηρεάσουν την επιδερμίδα μας ορισμένα φάρμακα, διάφορες δερματοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, το stress & το άγχος και η χαμηλή σε βιταμίνες διατροφή μας.

  Με απλές κινήσεις μπορούμε να επαναφέρουμε και να διατηρήσουμε την υγρασία στην επιδερμίδα μας:

-Να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο ακόμη και αν «φοράμε» αντιηλιακό. Καλό θα είναι να μην κάνουμε ηλιοθεραπεία κατά τις μεσημεριανές ώρες 12:00-16:00.

-Να μην χρησιμοποιούμε «δυνατά» προϊόντα καθαρισμού (σαπούνια, λοσιόν) και πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν την συμβουλή του ειδικού σύμβουλου υγείας για να επιλέξουμε το κατάλληλο προϊόν με βάση την ανάγκη της επιδερμίδας μας.

-Με την πάροδο του χρόνου η επιδερμίδα μας δεν μπορεί να είναι τόσο ενυδατωμένη όσο ήταν και στην ηλικία των 20ετών. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να την ενυδατώνουμε και να την «τρέφουμε» με τα σωστά δερμοκαλλυντικά προϊόντα, πάντα όπως προείπαμε με την συμβουλή του ειδικού. Μπορούμε να βρούμε διάφορα ενυδατικά προϊόντα προσώπου ή σώματος όπως κρέμες, ορούς, λάδια, αμπούλες, μάσκες και πολλά άλλα.

-Ο χειμώνας και ο ψυχρός αέρας παίζουν το ρόλο τους στην υγρασία της επιδερμίδας για αυτό πρέπει εκτός από το καλοκαίρι να φροντίζουμε το δέρμα μας και τον χειμώνα

-Σημαντικό ρόλο έχει το κάπνισμα, καθώς το  μονοξείδιο του άνθρακα και η μείωση της απορρόφησης της βιταμίνης C αφυδατώνουν την επιδερμίδα μας και διευκολύνουν την εμφάνιση των ρυτίδων πριν την ώρα τους.

-Τέλος πρέπει να επισημάνουμε τον σωστό τρόπο ζωής και την σωστή καθημερινή διατροφή μας.

 

Προτεινόμενα προϊόντα