Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται αφενός από την ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και αφετέρου την αντιμετώπιση των επιπλοκών του γήρατος. Με άλλα λόγια η κατεύθυνση των ειδικών κινείται προς δύο άξονες: την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Οι βασικοί παράγοντες που φαίνεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό της γήρανσης είναι οι ακόλουθοι:
α. Τακτικά και ισορροπημένα γεύματα
β. Απουσία ως μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος
γ. Διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους
δ. Αποχή από το κάπνισμα
ε. Τακτικός και επαρκής ύπνος
στ. Τακτική φυσική δραστηριότητα


ΡΟΛΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Στο σημεία αυτό θα εξετάσουμε ορισμένα τρόφιμα που από την πλειονότητα των ειδικών κατατάσσονται σε τρόφιμα που έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Κατεξοχήν, βιταμίνη με τις εν λόγω ιδιότητες αποτελεί η βιταμίνη C. Μία από τις λειτουργίες της βιταμίνης είναι η καταστροφή των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου, που είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό και καταστροφή των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από το καθημερινό στρες, τους περιβαλλοντικούς ρίπους και το κάπνισμα. Μία άλλη σπουδαία λειτουργία της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι ότι συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος. Επιπρόσθετα, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγαλύτερη «ζωντάνια» σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναιμίας. Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ περιέχουν τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μεγαλύτερες ποσότητες περιέχουν η πιπεριά, το λάχανο, η ντομάτα, το κουνουπίδι, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα και το ροδάκινο. Τα ζωικά τρόφιμα και το γάλα περιέχουν αμελητέες ποσότητες ασκορβικού οξέος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε, ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ                                                       

Η βιταμίνη E θεωρείται μία ακόμη βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Διαδραματίζει το ρόλο του φυσικού αντιοξειδωτικού στον οργανισμό. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά λίπη, το φύτρο των δημητριακών, το αβοκάντο, οι γαρίδες και οι ξηροί καρποί.
Μία επιπλέον ομάδα ενώσεων που σχετίζονται σημαντικά με την αντιγήρανση είναι τα καροτενοειδή, τα οποία χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης και στην ομαλή ανάπτυξη. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α και βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα με βαθύ πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Δηλαδή, εντοπίζεται σε τρόφιμα όπως τα καρότα, οι ντομάτες, τα βερίκοκα, τα χόρτα, το σπανάκι και το μαρούλι.

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ, ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Επιπρόσθετα, αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρουσιάζουν ενώσεις που βρίσκονται στην οικογένεια των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται κυρίως στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί. Σχετικά με το πράσινο τσάι, συνίσταται η καθημερινή κατανάλωσή του. Όσον αφορά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, οι συστάσεις περιορίζονται στο ένα ποτήρι ημερησίως. Η επιπλέον πρόσληψη φαίνεται να έχει τις αντίθετες δράσεις.

Το φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, προστατεύοντας από τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων που πραγματοποιείται ιδιαίτερα στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής. Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι το φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο στην υψηλή θερμοκρασία. Καθώς και την επίδραση φωτός, την αποθήκευση και το μαγείρεμα.

Επιπρόσθετα, το νερό χαρακτηρίζεται ως υψίστης σημασίας θρεπτικό συστατικό στις διαδικασίες αντιγήρανσης. Όλες οι λειτουργίες των κυττάρων πραγματοποιούνται παρουσία νερού. Παρόλη την σπουδαιότητα του νερού, έρευνες καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι χρονίως αφυδατωμένο. Με άλλα λόγια δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό. Συνεπώς, συστήνεται η επαρκής πρόσληψη υγρών, κάτι που ουσιαστικά μέσω του ρόλου του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, επιβραδύνει τις διαδικασίες της αντιγήρανσης.


Νικόλαος Σόλομον
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Προτεινόμενα προϊόντα