Η κυστίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στην πραγματικότητα περίπου 20-30% των γυναικών βιώνουν τη λοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: συχνή ούρηση ιδιαίτερα το βράδυ, κάψιμο ή πόνο στην ούρηση, αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει η κύστη, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, θολά ούρα(πυουρία), ακόμη και αίμα στα ούρα. Χαρακτηριστική στην οξεία κυστίτιδα ή απλά κυστίτιδα είναι η έλλειψη πυρετού. Τονίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 24-48 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή λόγω μικροτραυματισμών, κυρίως σε νεαρότερες γυναίκες.

 

Γιατί πάθατε τη λοίμωξη; Πολλά βακτήρια (μικροοργανισμοί) βρίσκονται στην περιοχή του κόλπου και του πρωκτού. Τα πιο συχνά είναι η Escherichia Coli ή αλλιώς κολοβακτηρίδιο, ο Πρωτέας, η Κλεμπσιέλα, εντερόκοκκοι, κ.ά. Η ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων είναι φυσιολογική και η χρησιμότητά τους έγκειται στο να εμποδίζουν την ανάπτυξη πιο επικίνδυνων βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά ανεβαίνουν από την ουρήθρα, ιδίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Εάν ο αριθμός των βακτηρίων είναι μεγάλος και η κύστη αδυνατεί να τα απομακρύνει με φυσιολογικό τρόπο, τότε μπορεί να παρουσιαστεί λοίμωξη. Καταστάσεις που εμποδίζουν την κύστη να αδειάσει πλήρως μπορεί να είναι αντικείμενα που πιέζουν τον αυχένα της κύστης, όπως ένα αντισυλληπτικό διάφραγμα, μεγάλα ταμπόν, κ.ά. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για λοιμώξεις της κύστης είναι: η χρήση αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή που μεταβάλλουν το PH και φονεύουν τα φυσιολογικά προστατευτικά βακτήρια στον κόλπο και στενά συνθετικά εσώρουχα. Πάντως δεν "κολλάτε" κυστίτιδα από τουαλέτες ή άλλους ανθρώπους, ούτε τη μεταδίδετε στα παιδιά.

Πώς θεραπεύεται η κυστίτιδα; Η κύρια θεραπεία για την κυστίτιδα είναι τα αντιβιοτικά για να εξοντωθούν τα βακτήρια που προκάλεσαν τη λοίμωξη. Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ( τουλάχιστον 3-4 ποτήρια την ημέρα). Να αποφεύγεται τον καφέ , το τσάι, το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τη λοίμωξη; Περίπου το 20% των γυναικών με κυστίτιδα θα ξαναπαρουσιάσουν λοιμώξεις. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εμποδίσετε την επανεμφάνισή τους:

-Ρωτήστε τον γιατρό σας για το διάφραγμα και το ταμπόν.

-Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω.

-Να ουρείτε πάντα μετά την σεξουαλική επαφή για να απομακρύνονται τα βακτήρια.

-Να φοράτε άνετα, βαμβακερά εσώρουχα.

-Μην κρατάτε τα ούρα, να πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν νοιώθετε την ανάγκη.

-Χαλαρώστε όταν ουρείτε για να μπορέσει να αδειάσει η κύστη εντελώς.

-Αδειάστε την κύστη σας πριν σηκώσετε βάρος ή πριν την έντονη γυμναστική.

-Να πίνετε 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα (υπάρχει στο εμπόριο σε σκόνη που τη διαλύετε σε νερό) και 3-4 ποτήρια νερό την ημέρα.

Σε κάποιες γυναίκες οι κυστίτιδες συμβαίνουν πιο συχνά. Εάν έχετε περισσότερες από 3 κυστίτιδες το χρόνο, τότε μιλούμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, αυτές μπορεί να προκαλούνται από άλλα προβλήματα στη περιοχή της πυέλου. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας για περισσότερες εξετάσεις.

 

Του Δημήτριου Σωτηριάδη, Χειρουργού Ουρολόγου-Ανδρολόγου

Προτεινόμενα προϊόντα