Διανύετε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής σας. Ο αριθμός των μελών της οικογένειάς σας μεγάλωσε, ένα χαριτωμένο μωράκι ήρθε στην ζωή και έφτασε η ώρα να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Η φροντίδα του μωρού είναι μια πολύ υπεύθυνη διαδικασία και σίγουρα έχετε μπερδευτεί από τις διάφορες απόψεις των φιλικών σας ζευγαριών. Είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν και να αγχώνονται αλλά θα το δείτε και μόνοι σας πως θα βρείτε «κανάλια» επικοινωνίας με το μωράκι σας και όλα θα πάνε μια χαρά. Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε απαντήσεις σε κάποιες συνήθεις ερωτήσεις.

 

Αλλαγή πάνας

Συγκεντρώστε ότι χρειάζεστε κοντά σας. Πλύνετε τα χέρια σας, απλώστε μια καθαρή πετσέτα και ξαπλώστε το μωρό σας επάνω. Βγάλτε την λερωμένη πάνα, διπλώστε την και βάλτε την στην άκρη. Σκουπίστε με απαλά μωρομάντιλα και με απαλό βρεγμένο σφουγγαράκι, μόνο με νερό. Αφού το στεγνώσετε καλά τοποθετήστε την καινούρια πάνα και βάλτε του κρέμα για αλλαγή πάνας (χαμηλής περιεκτικότητας ψευδαργύρου). Τέλος κλείστε την πάνα χωρίς να καλυφθεί ο αφαλός και αφήστε την 2 δάχτυλα χαλαρή. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μιας και τις πρώτες εβδομάδες είναι λογικό τα μωράκια να λερώνονται συχνά.

Έφτασε η ώρα για μπάνιο

Κρατήστε το μωράκι σας μπρούμυτα με το ένα σας χέρι και ρυθμίστε την θερμοκρασία του νερού με το άλλο. Ξεκινήστε πρώτα να του πλένετε το κεφαλάκι του. Μόλις τελειώσετε γυρίστε το ανάποδα (να κοιτάζει) προς τα πίσω σας και πλύνετε το σωματάκι του στις αρχές μόνο με νεράκι και αφρόλουτρο και αργότερα με ένα απαλό σφουγγαράκι. Πάντα μετά το μπάνιο πρέπει να σκουπίζετε το μωράκι σας καλά, χωρίς να το κάνετε όμως δυνατά. Καλό θα είναι τις πρώτες φορές να είναι κάποιος δίπλα σας για να σας βοηθήσει αν χρειαστεί. Η καλύτερη ώρα για μπάνιο είναι οι βραδινές ώρες ώστε το μωράκι σας να χαλαρώσει και να μάθει σταδιακά ότι θα κάνει μπάνιο,  θα τρώει και μετά θα κοιμάται.

 

Διατροφή

Όλοι γνωρίζουμε πως το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο, θέλει όμως αρκετή προσπάθεια, ιδίως για μια μητέρα η οποία το κάνει για πρώτη φορά γιατί το μωρό δεν ξέρει από την πρώτη μέρα πώς να «πιάσει» την θηλή σωστά για να τραφεί. Υπάρχουν όμως και γυναίκες οι οποίες δεν καταφέρνουν να θηλάσουν το μωράκι τους και είτε τραβάν το γάλα με θήλαστρο είτε δίνουν στο μωράκι τους ξένο γάλα. Να ξέρετε πως όλα τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται κανονικά.

Τις πρώτες εβδομάδες τα μωράκια πρέπει να τρώνε κάθε 3 με 4 ώρες, και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας για να σας το ζητήσουν είναι το κλάμα. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν περισσότερες κενώσεις ενώ το ξένο γάλα μπορεί να φέρει δυσκοιλιότητα. Κατά την διάρκεια του φαγητού θα πρέπει το μωρό να ρευτεί για να χωνέψει τι γάλα και να συνεχίσει να τρώει.

Τέλος αν το μωρό σας πίνει γάλα με το μπιμπερό φροντίστε να έχετε αποστειρωμένα μπιμπερό, θηλές, πιπίλες για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

Ύπνος

Ένα από τα θέματα που θα σας απασχολήσουν αρκετά είναι αυτό του νυχτερινού ύπνου. Από την μια τα μωρά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την νύχτα και από την άλλη η ανάγκη τους για φαγητό κάθε 3 ώρες δεν τα αφήνει να κοιμηθούν ολόκληρη την νύχτα συνεχόμενα. Καλό θα είναι το βράδυ να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα το οποίο να περιέχει ζεστό μπανάκι, μασάζ με βρεφικά λαδάκια και χαμηλή χαλαρωτική μουσική.

Ένδυση

Δεν φορτώνουμε το μωρό με πολλά ρούχα, ώστε να μην ιδρώνει. Σε γενικές γραμμές του φοράμε ένα επιπλέον ρουχαλάκι από αυτά που φοράμε εμείς. Επίσης αποφεύγουμε τα ρούχα που έχουν κουμπιά και κορδόνια.

Αυτές ήταν κάποιες συμβουλές-προτάσεις για τις πρώτες ημέρες που θα φτάσετε στο σπίτι σας με το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Πρέπει να έχετε υπομονή και να μην αγχώνεστε διότι τα μωρά τα καταλαβαίνουν όλα.

Σας ευχόμαστε τα καλύτερα!!!!!!!!!!!!!

 

Προτεινόμενα προϊόντα: