Εγκαύματα…φροντίστε τα
skin burn

Το έγκαυμα είναι ένα είδος τραυματισμού της επιδερμίδας που προκαλείται από τη θερμότητα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις χημικές ουσίες ή την ακτινοβολία. Θερμικό έγκαυμα ονομάζουμε αυτό που μπορεί να προκληθεί από καυτά υγρά(νερό, λάδι, γάλα κ.α.) ή από ατμό. Τα απορρυπαντικά, η χλωρίνη, οι διαλύτες χρώματος και άλλα οξέα προκαλούν το χημικό έκγαυμα ενώ οι κεραυνοί, τα καλώδια και οι πρίζες είναι υπεύθυνα για το ηλεκτρικό έγκαυμα. Τέλος θα αναφερθούμε και στα εγκαύμα τα από ακτινοβολία όπου εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει η πολύωρη έκθεση στον ήλιο και οι θάλαμοι solarium.

Κατηγορίες εγακυμάτων με βάση το βάθος και την έκτασή τους

Εγκαύματα κατηγορίες
  • Το έγκαυμα πρώτου βαθμού προσβάλλει μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Και αυτό όμως είναι επώδυνο και συνοδέεται από ερυθρότητα.
  • Στο έγκαυμα δευτέρου βαθμού η βλάβη επεκτείνεται πιο βαθιά στο δέρμα, στις ανώτερες & μεσαίες στοιβάδες, ενώ προκαλεί φουσκάλες ή κηλίδες.
  • Το έγκαυμα τρίτου βαθμού προκαλεί ολική αταστροφή του δέρματος ενώ η περιοχή γίνεται σκληρή και ξηρή.

Εγκαύματα αντιμετώπιση

Ο πιό σημαντικός κανόνας είναι να σταματήσετε το κάψιμο της περιοχής και να αφαιρέσετε κοσμήματα και ρούχα πριν αρχίσει και πρίζεται το σημείο. Προπαθήστε να απομακρύνεται τα ρούχα μόνο εάν αυτά δεν είναι κολλημένα επάνω στην πληγή. Σε πρώτη φάση ενδείκνυται η συνεχής χρήση νερού επάνω στο έγκαυμα για αρκετό διάστημα και οχι η χρήση λαδιού, πάγου ή οδοντόκρεμας. Θυμηθείτε πως πρέπει να μειώσετε το θερμικό φορτίο της περιοχής και να όχι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που θα σκεπάσουν-σφραγίσουν το έγκαυμα.

Υπάρχουν προϊόντα τα οποία περιέχουν υδρογέλη και προσφέρουν άμεση βοήθεια στον τραυματία. Η υδρογέλη απορροφά την θερμότητα και το κάψιμο ώστε να προσφέρει ανακούφιση και δροσιά στον τραυματία.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο με αναλγητικά φάρμακα όπως παρακαταμόλη και ιμπουπροφένη. Τοπικά στο τραύμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιβιωτική κρέμα. Πολύ σημαντικό είναι να καλύψετε τις πρώτες ημέρες το έγκαυμα με γάζα βαζελίνης ώστε αυτή να μην κολλήσει στο τραύμα. Με την πάροδο του χρόνου όμως θα πρέπει κάποιος επιστήμονας υγείας να εκτιμήσει την εξέλιξη του εγκαύματος και να αποφασίσει πότε θα αρχίσετε να αφήνετε την περιοχή ελεύθερη χωρίς γάζες. Το δέρμα αναπλάθεται, θα αρχίσει να ''αναπνέει'' και εάν το έχετε μόνιμα κλειστό η πορεία του δεν θα είναι η σωστή.

Σχετικά προϊόντα

PHARMALEAD burn spray

PHARMALEAD first aid gel
BEPANTHOL cream

Η ομάδα του Goldenpharm.gr είναι στη διάθεσή σας για να βοηθήσει σε περεταίρω απορίες σας.