Ξηροδερμία & χειμώνας

Το κρύο, ο ψυχρός αέρας  και η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα με συνέπεια να εμφανίζεται η γνωστή σε όλους ξηροδερμία.
Τα σημεία που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα χέρια, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής.
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται το πρόβλημα είναι κνησμός(φαγούρα), ξεφλούδισμα του δέρματος, άγρια και θαμπή επιδερμίδα.

Ξηροδερμία

Οι αιτίες
Το κρύο αλλά και η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ξηροδερμίας ενώ δεν έχει καμιά σχέση με την ενυδάτωση του οργανισμού.

Ξηροδερμία αντιμετώπιση

  • Αποφύγετε τόσο το έντονο κρύο, όσο και την υπερβολική ζέστη, ειδικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια.
  • Μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό στο μπάνιο. Αφαιρεί το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων και προκαλεί ξηροδερμία. Κάντε ντους με χλιαρό νερό και χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα απαλά καθαριστικά προϊόντα, τα οποία δεν περιέχουν σαπούνι και έχουν pH κατάλληλο για το αφυδατωμένο(έως ατοπικό) δέρμα. Μετά το ντους ενυδατώστε καλά την επιδερμίδα σας με τις κατάλληλες κρέμες-γαλακτώματα.
  • Όσο δύσκολο και αν είναι το χειμώνα λόγω του κρύου, πρέπει να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Μην καταναλώνετε καφέ, άμυλο και αλκοόλ που προκαλούν αφυδάτωση. Προτιμήστε τις πλούσιες σε Ω-3, Ω-6 τροφές, όπως λιπαρά ψάρια και τα πράσινα λαχανικά ή αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής.
  • Προσπαθήστε να μην κάθεστε κοντά σε μέρη με μεγάλη θερμοκρασία(π.χ. καλοριφέρ,τζάκι), μην φοράτε στενά ρούχα.
  • Εάν παρατηρήσετε έντονη ξηροδερμία που συνοδεύεται από απολέπιση του δέρματος και κνησμό, επισκεφθείτε κάποιον σύμβουλο υγείας.

Προϊόντα για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας