Τριχόπτωση
τριχόπτωση

Τριχόπτωση αποκαλείται η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής.

Υπάρχουν δυο είδη τριχόπτωσης: η φυσιολογική κατά την οποία χάνονται καθημερινά τρίχες λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται και η παθολογική τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν αρκετές τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται.

Ας δούμε ποιες είναι οι σύνηθες αιτίες.

Λήψη φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, όπως η ισοτρετινοΐνη (για την ακμή), οι βήτα-αναστολείς (για την υπέρταση), τα αντιθρομβωτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα χημειοθεραπευτικά έχουν σχετιστεί με την τριχόπτωση.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τριχόπτωσης. Πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σας και ,αν είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό, να αναζητήσετε μαζί με τον σύμβουλο υγείας την αιτία και να κάνετε την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Δίαιτες-αστραπή

Τα ιδιαίτερα στερητικά διαιτολόγια που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους και στερούνται πρωτεϊνών (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά), βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, επειδή στερούν από τον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Παχυσαρκία

Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό. Η αυξημένη ινσουλίνη όμως μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τεστοστερόνη(και στις γυναίκες), και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φαλάκρας. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη πολλαπλών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το να έχει κανείς «ζάχαρο», μειωμένη «καλή» ή HDL χοληστερόλη, αυξημένη πίεση και μεγάλη περίμετρο μέσης.

Στρες

Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια των μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά).

Δερματολογικές παθήσεις

Διάφορες παθήσεις, όπως βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα κ.λπ. μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση ή απώλεια των μαλλιών και αραίωσή τους.

Γονίδια

Έχει διαπιστωθεί πως οι άντρες με ιστορικό φαλάκρας στην οικογένειά τους για 2-3 γενιές, έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κι αυτοί φαλάκρα. Οι άντρες αυτοί, μόλις δουν να αραιώνουν τα μαλλιά τους, πρέπει να επισκεφτούν τον δερματολόγο, για να δει σε ποιο στάδιο της αλωπεκίας βρίσκονται και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τριχόπτωση τρόποι αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε μεγαλύτερο αριθμό τριχών από ότι συνήθως και η απώλειά τους συνεχίζεται για πάνω από 2 εβδομάδες, είναι σημάδι πως πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας:

  • Μία σωστή διατροφή βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Είναι καλό να βάλουμε στη διατροφή μας πρωτεΐνες και σίδηρο. Η κυστίνη βοηθάει στη ενδυνάμωση του θύλακα της τρίχας. Κατά συνέπεια τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, το γάλα, το τυρί, το συκώτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι, οι φακές, βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Επιπλέον η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β9 βοηθούν στο σχηματισμό αμινοξέων, από τα οποία αποτελείται ο θύλακας της τρίχας. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βρίσκονται στα αβγά, στο κόκκινο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο γιαούρτι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα δυναμωτικό σαμπουάν(εξειδικευμένο-φαρμακείου) και μια αγωγή(αμπούλες, λοσιόν), καθώς και κάποιο συμπλήρωμα δια­τροφής κατά της τριχόπτωσης. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν τη ρίζα και δυναμώνουν το στέλεχος της τρίχας, παρατείνοντας το χρόνο ζωής της. Το κατάλληλο σαμπουάν πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύει μια θεραπεία τριχόπτωσης αλλά και να χρησιμοποιείται και ως καθημερινή φροντίδα των μαλλιών σας.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως πρέπει να είστε συνεργάσιμοι καθώς δεν γίνεται με αγωγή μιας εβδομάδας να δείτε αποτελέσματα. Θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά το θεραπευτικό πλάνο που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός σας , το οποίο διαρκεί 3 μήνες.


  • Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής καθώς λούζεστε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μικρές κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων θα βοηθήσουν το τριχωτό να αιματώνεται καλύτερα.

Σχετικά προϊόντα

perfectil plus hair
VITABIOTICS perfectil plus hair
dercos energisant
VICHY dercos energisant
frezyderm hair force lotion
FREZYDERM hair force lotion