Επιλέξτε σωστά το αντηλιακό σας

Ο κάθε ένας από εμάς θέλει το καλύτερο για τον εαυτό του. Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να μπορέσετε να επιλέξετε το αντηλιακό που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του δέρματός σας.

Ακτινοβολία UVA &UVB αντηλιακό

Τι είναι η UV ακτινοβολία?

Το φως του ήλιου εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες οι οποίες χωρίζονται σε UVA, UVB &UVC.

Η UVC ακτινοβολία απορροφάται πλήρως από το στρώμα του όζοντος.

Η UVA & UVB είναι αυτές που φτάνουν στην επιδερμίδα και έχουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις όπως το ηλιακό έγκαυμα, πρόωρη γήρανση και ρυτίδες και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Για αυτό να προτιμάτε αντηλιακά προϊόντα που αναφέρουν σαφώς ότι διαθέτουν φίλτρα προστασίας και για την UVB και για την UVA ακτινοβολία.

Τι είναι ο δείκτης SPF?

Είναι η αναλογία μεταξύ του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία να προκαλέσει έγκαυμα σε καθαρή επιδερμίδα και του χρόνου που χρειάζεται να προκληθεί έγκαυμα σε επιδερμίδα με αντηλιακό.

Για παράδειγμα εάν η επιδερμίδα κοκκινίζει μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 θα αποτρέψει το κοκκίνισμα 15 φορές περισσότερο σε σχέση με τη φυσική άμυνα του δέρματος. Συνεπώς 20x15=300 λεπτά(5 ώρες). Εννοείται πως σε όλο αυτό το διάστημα γίνονται επαναλήψεις.

Καταλαβαίνεται πως αυτό δεν είναι κάτι πάγιο γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική επιδερμίδα και βρίσκεται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Κατηγορίες αντηλιακών προϊόντων

Προς όφελος των καταναλωτών η εταιρείες έχουν αναπτύξει διάφορες μορφές αντηλιακών.

Μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή κρέμας, γαλακτώματος, spray, λαδιού κ.α.

Εδώ πρέπει να επιλέξετε βάση τον τύπο δέρματος & τις ανάγκες σας.

Οι ξηρές επιδερμίδες θα πρέπει να επιλέξουν αντηλιακό σε μορφή κρέμας(παχύρευστη υφή) ώστε να καλύψουν και την ανάγκη για ενυδάτωση.

Οι λιπαρές-μικτές επιδερμίδες έχουν ανάγκη αντηλιακό λεπτόρρευστης-ματ υφής, έτσι ώστε να είναι αλαφρύ και να μην ‘’κάτσει’’ βαρύ στην επιδερμίδα τους.

Όσοι έχουν ακμή πρέπει να επιλέξουν συγκεκριμένα αντηλιακά με σμηγματορυθμιστική δράση, έτσι ώστε πέραν της αντηλιακής προστασίας να βοηθήσουν την θεραπεία κατά της ακμής.

Για εσάς που θέλετε παράλληλα κάλυψη υπάρχουν αντηλιακά με χρώμα (σε διάφορους τόνους), είτε έχετε ξηρή είτε μικτή επιδερμίδα.

Επίσης υπάρχουν αντηλιακά προϊόντα όπου ταυτόχρονα με την προστασία από την UV ακτινοβολία προσφέρουν αντιγήρανση & δράση κατά των πανάδων αντίστοιχα. Προσοχή για εσάς με δυσχρωμίες δεν αρκεί ένα προϊόν με SPF 50, SPF 100 ή με χρώμα. Τα αντηλιακά για πανάδες είναι συγκεκριμένα και το αναφέρουν στην συσκευασία.

Υπάρχουν επίσης τα προϊόντα για μαύρισμα. Αυτά είτε προσφέρουν γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα είτε δρουν χωρίς να κάνετε απαραίτητα ηλιοθεραπεία.

Για εσάς που θέλετε να φροντίσετε τα χείλη σας ή κάποιες ευαίσθητα σημεία υπάρχουν αντηλιακά stick για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Για το τέλος αφήσαμε τους μικρούς μας αγαπημένους, γιατί εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά. Υπάρχουν προϊόντα σε μορφή γαλακτώματος & spray. Επίσης οι εταιρείες δημιούργησαν τα wet skin, δηλαδή αντηλιακά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρεγμένη επιδερμίδα.

Αντηλιακό τρόπος χρήσης του

Φοράμε αντηλιακό μας 30 λεπτά πριν βγούμε έξω και ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες. Αν κολυμπήσουμε ή σκουπιστούμε με την πετσέτα μας θα πρέπει να επαναλάβουμε.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως πρέπει να χρησιμοποιούμε

½ κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) σε κάθε χέρι

½ κ.γ. στα πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό και τον σβέρκο

1 κ.γ. σε κάθε πόδι

1 κ.γ. στο στομάχι και το στέρνο

1 κ.γ. στην πλάτη

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα αντηλιακά προσώπου & σώματος έχουν διαφορετική υφή και τεχνολογία αφού από μόνες τους αυτές οι 2 περιοχές διαφέρουν. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία αναφέρουν στην συσκευασία τους πως είναι κατάλληλα για χρήση σε πρόσωπο & σώμα.

Ανακεφαλαιώνοντας θέλουμε να σας επισημάνουμε πως τα αντηλιακά που επιλέγετε θα πρέπει να αναφέρουν πως προστατεύουν από τις ακτινοβολίες UVA & UVB, πως υπάρχουν διάφορες μορφές οι οποίες ανταποκρίνονται στην επιδερμίδα του καθενός από εσάς και ότι εκτός από τον δείκτη προστασίας SPF του κάθε αντηλιακού πρέπει να χρησιμοποιείτε & επαναλαμβάνεται σωστά ώστε να προσφέρει αποτελεσματική κάλυψη.

Η ομάδα του Goldenpharm.gr είναι στη διάθεσή σας για να βοηθήσει σε περεταίρω απορίες σας.