Ατοπικό δέρμα & Έκζεμα
atopic skin baby

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές μορφές εκζέματος η οποία εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο μεγάλες ηλικίες.
Τι συμβαίνει όμως στο ατοπικό δέρμα;
Μπορούμε να περιορίσουμε τις εξάρσεις του εκζέματος ή να το εξαλείψουμε τελείως?

Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για τους τύπους ατοπικής δερματίτιδας, πως δημιουργείται και με ποιους τρόπους μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Ατοπικό δέρμα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση της επιδερμίδας, η οποία συνδέεται συχνά με διάφορες αλλεργίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δέρμα είναι ξηρό, ερυθρό και εμφανίζεται ερυθρότητα και κνησμός. Πέραν της καλαισθησίας η ατοπία έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα της καθημερινότητας. Φανταστείτε να βιώνεται μια περίοδο έντονης ατοπίας και να έχετε υπερβολική φαγούρα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο.

Έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα χέρια, εσωτερικά στους αγκώνες, στο λαιμό, στα χείλη, στα πόδια και στα γόνατα. Μπορεί να εμφανιστεί στη πλάτη και στη κοιλιά. Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και εποχιακές αλλεργίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ατοπία. Σε σημεία του σώματος στα οποία υπάρχει τριβή(σουτιέν, εσώρουχα, πτυχές, στενά ρούχα) δεν βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τι προκαλεί την Ατοπική Δερματίτιδα;

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει εξακριβώσει τις ακριβείς αιτίες αλλά μερικούς παράγοντες που την προκαλούν.

  • Κληρονομικότητα: 50% -70% των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα έχουν οικογενειακό ιστορικό(ατοπία, διάφορες αλλεργίες).
  • Τριβή με συνθετικά υφάσματα και πολύ στενά ρούχα.
  • Αλλεργιογόνα όπως γύρη, τρίχωμα ζώων, ακάρεα, σκόνη και μούχλα.
  • Και σε αυτές τις περιπτώσεις το stress έχει μεγάλη σημασία.
  • Σαπούνια(αναφερόμαστε στα ''σκληρά'' αφρόλουτρα τα οποία διαταράσσουν τον φραγμό της επιδερμίδας).

Το βρεφικό έκζεμα ξεκινά μεταξύ του 2ου και 3ου μήνα ζωής, και εμφανίζεται με κόκκινα εξανθήματα στα μάγουλα, στο τριχωτό της κεφαλής, στην περιστοματική περιοχή, στον λαιμό και στα άκρα. Αυτό διαρκεί έως 2 χρόνια.

Η παιδική ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζεται στην ηλικία 2 έως 12 ετών. Ο λαιμός, οι αγκώνες και πίσω από τα γόνατα είναι οι σύνηθες περιοχές όπου εμφανίζεται έκζεμα σε αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται από φαγούρα ενώ αυτή η κατάσταση μπορεί να τα επηρεάζει στην σχολική & εξωσχολική ζωή τους.

Η ατοπική δερματίτιδα ενηλίκων παρουσιάζεται από 12 ετών και πάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα σημάδια εκζέματος εμφανίζονται πιο συχνά στα άκρα(αγκώνες, γόνατα, βλέφαρα).

Αντιμετώπιση Ατοπίας

Οριστική λύση για την ατοπική δερματοπάθεια δεν υπάρχει. Οι συμβουλές των επιστημόνων υγείας επικεντρώνονται στην καλή υγεία του δέρματος.
Σε περιόδους εξάρσεων προτείνεται να χρησιμοποιείτε κρέμες με κορτικοειδή, οι οποίες περιορίζουν το έκζεμα αλλά δεν το σβήνουν τελείως.
Πριν φτάσετε όμως σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετά να κάνετε:

  • Διατηρήστε την υγρασία της επιδερμίδας σε υψηλά επίπεδα. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό να κάνετε πολλά μπάνια την ημέρα αλλά να χρησιμοποιείτε απαλά καθαριστικά τα οποία δεν ξεφλουδίζουν την επιδερμίδα. Τα κοινά αφρόλουτρα του εμπορίου περιέχουν σάπωνες που αλλοιώνουν τον επιδερμικό φραγμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κρέμες-γαλακτώματα σώματος. Ο φαρμακοποιός σας γνωρίζει τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας για επιδερμίδα με έκζεμα.
  • Μην φοράτε συνθετικά και πολύ στενά ρούχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δέρμα σας είναι είναι εγκλωβισμένο και η τριβή που προκαλείται το ενοχλεί και δεν το αφήνει να ηρεμήσει.
  • Επίσης αποφύγετε τις κρύες μέρες του χειμώνα να κάθεστε κοντά συσκευές θερμότητας, όπως καλοριφέρ, τζάκι, αερόθερμο.
  • Παρατηρήστε εάν είστε ευαίσθητοι σε αλλεργιογόνες τροφές όπως το γάλα, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί κ.α.
  • Αερίζετε τακτικά το σπίτι σας και σκουπίζετε συχνά τα χαλιά & τις μοκέτες.
  • Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε και να μην πιέζεστε. Το stress & τα νεύρα επηρεάζουν το έκζεμα και το φουντώνουν.

Έκζεμα και Διατροφή

Και σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στη διατροφή γιατί όπως γράψαμε πιο πάνω έχει σημασία.
Αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αλλεργίες όπως η σοκολάτα, τα αυγά και τα εσπεριδοειδή. Όταν πρόκειται για μικρό παιδί συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε οτιδήποτε στο διατροφολόγιο του. Προτιμήστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα(λιπαρά ψάρια) και άπαχο κόκκινο κρέας. Επίσης φαίνεται να είναι σημαντική η καλή υγεία του εντέρου. Αυτό μπορείτε να το φροντίσετε με τη κατανάλωση γιαουρτιού & κεφίρ.
Σημαντική λύση για όλους είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε φυτικά προϊόντα με Ω3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά και βιταμίνης D.

Ανακεφαλαιώνοντας θέλουμε να τονίσουμε και πάλι την σημασία της καθημερινής φροντίδας της επιδερμίδα σας. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για να έχετε μία καλή ποιότητα ζωής.
ΚΑΙ μην ξεχνάτε! Μην αγχώνεστε και μην νευριάζετε!

Σχετικά προϊόντα

avene xeracalm shower cream
Avene xeracalm shower cream
κρέμα cicaplast baume b5+
La Roche-Posay cicaplast baume b5+
bioderma atoderm gel douche
Bioderma atoderm gel douche