Διαταραχές εντέρου το καλοκαίρι

Με τον όρο εντερικές διαταραχές αναφερόμαστε σε διαταραχές του λεπτού εντέρου οι οποίες συνοδεύονται με πόνο, φούσκωμα ή αλλαγές στη συχνότητα των κενώσεων.
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα ενδέχεται να γίνουν πιο έντονα. Ο λόγος είναι πως την περίοδο των διακοπών αυξάνονται οι μετακινήσεις, αλλάζει η διατροφή και μειώνεται ο ύπνος.

Ευερέθιστο έντερο

Είναι το έντερό σου πρησμένο? Η κλασσική ερώτηση για τη διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα προκαλεί έντονα συμπτώματα όπως πόνο, φούσκωμα και διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Συνήθως δεν είναι κάτι παροδικό και ταλαιπωρεί αρκετά τους ασθενείς, απλά υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και ύφεσης. Ας δούμε τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

1) Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η ψυχολογική κατάσταση του καθενός.
Το άγχος, η κακή διάθεση και η νευρικότητα επηρεάζουν πάρα πολύ την ένταση των συμπτωμάτων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι γυναίκες, κάτι το οποίο σχετίζεται με τις ορμονικές διαταραχές.
2) Σημαντικό ρόλο έχει και η διατροφή, χωρίς να έχει αποδειχθεί κάτι επιστημονικά. Οι τροφές που θεωρούνται ύποπτες είναι τα λιπαρά φαγητά, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά,  τα μπαχαρικά και τα γαλακτοκομικά(δυσανεξία στη λακτόζη).
3) Τέλος ένα ποσοστό των ασθενών εμφανίζουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου μετά από κάποια εντερική φλεγμονή, όπως ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας.

Να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στη διάγνωση ενός ευερέθιστου εντέρου. Ο γαστρεντερολόγος σας θα μελετήσει την κλινική σας εικόνα και θα σας προτείνει κάποιες εξετάσεις(αιματολογικές, κολονοσκόπηση) για να αποκλείσει άλλες παθήσεις.

Δυσκοιλιότητα

Με τον όρο δυσκοιλιότητα αναφερόμαστε στη μείωση του αριθμού των κενώσεων του εντέρου. Είναι σίγουρα μια άβολη έως επώδυνη κατάσταση η οποία προκαλεί έντονη δυσφορία.

Τα αίτια που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι:
1) Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή, κάποια φάρμακα(όπως τα αντικαταθλιπτικά), η μειωμένη κατανάλωση υγρών και η καθιστική ζωή.
2) Η δυσκοιλιότητα επίσης είναι πιθανόν να παρουσιαστεί σε άτομα στα οποία αλλάζουν οι συνήθειές τους. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη, τα ταξίδια, η αλλαγή εργασίας.
3) Τέλος πρέπει να αναφερθούμε και σε κάποιες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης.

Διάρροια

Στις περιπτώσεις της διάρροιας αυξάνονται οι κενώσεις του εντέρου και τα κόπρανα γίνονται πιο ρευστά.
Η τροφική δηλητηρίαση, κάποια φάρμακα(όπως τα αντιβιοτικά) και οι ιοί(όπως η ιογενή γαστρεντερίτιδα) είναι οι κύριες αιτίες  εμφάνισης διάρροιας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Μετά από όσα αναφέραμε πιο πάνω καταλαβαίνετε πως η επίλυση των εντερικών προβλημάτων είναι σύνθετη και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση.

Θα πρέπει να ξεκινήσετε να διαχειρίζεστε μόνοι σας τα καθημερινά προβλήματα τα οποία σας επηρεάζουν. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να ισορροπείτε τα συναισθήματά σας.
Προσέξτε τη διατροφή σας. Εκτός από τις τροφές στις οποίες αναφερθήκαμε θα βρείτε μόνοι σας αυτές που σας ενοχλούν και θα τις αντικαταστήσετε.
Καταναλώστε περισσότερο νερό από ότι συνήθως.
Αυξήστε την σωματική σας άσκηση, θα σας βοηθήσει και ο απλός περίπατος.
Τέλος σημαντική βελτίωση θα δείτε με τη χρήση προβιοτικών. Υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες, για αυτό ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο προϊόν.

Σχετικά προϊόντα

uplab-uragin-30tabs
QUEST cranbiotix
PROTEXIN lepicol
quest tumbiotix
quest tumbiotix