Οι καλοκαιρινοί μήνες συνδυάζονται με χαλάρωση και διακοπές. Έτσι αυξάνονται οι εξορμήσεις στη φύση και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σας ”ενοχλήσει” κάποιος ανεπιθύμητος επισκέπτης.
Το τσίμπημα συνοδεύεται από εξάνθημα και έντονο κνησμό, τα οποία μπορεί να συνδέονται με φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του φαρμακοποιού, για να ανακουφιστείτε και να απαλλαγείτε από τον πόνο ή τον κνησμό.
Τα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες, οι οποίες υπάρχουν ακόμη και στο μπαλκόνι σας, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο ή/και αλλεργική αντίδραση.
Η αράχνη, είναι πιο επικίνδυνη και το κάθε περιστατικό απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αδιαφορήσετε στη όψη ενός εξανθήματος από τσίμπημα. Σωστό είναι να δώσετε την κατάλληλη σημασία και ανάλογη φροντίδα, διότι δεν ξέρει ο κάθε ένας πώς μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός του σε κάθε τσίμπημα. Υπάρχουν αρκετές φορές που δεν έχουμε δει αυτό που μας τσίμπησε και μετά αναρωτιόμαστε: τι να ήταν άραγε? τι να κάνω τώρα?
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και να σας ενημερώσουμε σωστά για την πρόληψη & αντιμετώπιση για κάποια από τα πιο σύνηθες τσιμπήματα που μπορούμε να συναντήσουμε αυτούς του μήνες.
Τσίμπημα από κουνούπι
Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ένα ανάγλυφο σημάδι και ερυθρότητα, η οποία συνήθως συνοδεύεται από κνησμό.
Τσίμπημα από κοριό
Είναι πολύ ενοχλητικό και αντιαισθητικό γιατί η επιδερμίδα σας γεμίζει μικρά κόκκινα σημάδια-σπυράκια, το ένα πολύ κοντά με το άλλο. Και εδώ υπάρχει κοκκινίλα και κνησμός.
Δάγκωμα από αράχνη
Οι περισσότερες αράχνες δεν είναι δηλητηριώδεις και προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως κόκκινη επιδερμίδα και ελαφρύ πόνο στην περιοχή. Σε περίπτωση δηλητηριώδους αράχνης θα νιώσετε σφίξιμο στο στήθος, δυσφορία και έντονο πρήξιμο. Τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.
Τσίμπημα από τσιμπούρι
Κάποια είδη μπορεί να σας προκαλέσουν πυρετό & στίγματα στο δέρμα ενώ μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες, όπως η νόσος του Lyme.
Τσίμπημα από μέλισσα
Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, που μπορεί να συνεχιστεί για λίγα λεπτά. Η περιοχή μπορεί να εξακολουθεί να σας πονάει όταν την ακουμπάτε, για μερικές μέρες αργότερα. Το σημάδι στο δέρμα από το τσίμπημα της μέλισσας αφήνει ένα κόκκινο σημάδι με λευκό περίγυρο, ενώ πιθανότατα θα έχετε φαγούρα και θα το αισθάνεστε ζεστό στην αφή. Αν δεν σας έχει τσιμπήσει ποτέ στο παρελθόν μέλισσα, το σώμα σας μπορεί να έχει μια ανοσολογική απόκριση στο δηλητήριο, με αποτέλεσμα να δείτε διόγκωση στο σημείο του τσιμπήματος, ή σε ολόκληρη την κοντινή περιοχή του σώματός σας. Εάν έχετε αυτό το είδος της αλλεργικής αντίδρασης, που ονομάζεται αναφυλαξία, να ξέρετε ότι πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργίας σε ένα τσίμπημα μέλισσας περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κράμπες, ναυτία, διάρροια, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.
Τσίμπημα από μυρμήγκια
Είναι συνήθως πολύ οδυνηρά και προκαλούν κόκκινα, ανάγλυφα σημάδια στο δέρμα. Ορισμένοι τύποι μυρμηγκιών, όπως τα μυρμήγκια-φωτιά (fire ants), είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργία. Αυτά τα μυρμήγκια πρώτα δαγκώνουν και στην συνέχεια τσιμπάνε, προκαλώντας απότομο πόνο και μια αίσθηση καψίματος. Τα εξογκώματα μπορεί επίσης να σας προκαλούν φαγούρα και να κοκκινίσουν, ενώ μπορεί να δείτε και πρήξιμο γύρω από την περιοχή. Είναι σημαντικό να μην ξύσετε ή σπάσετε τις φουσκάλες, γιατί μπορεί να μολυνθούν.
Πώς μπορούμε όμως να προστατευτούμε απ’ τα τσιμπήματα;
Η πρόληψη παίζει και εδώ πολύ σημαντικό ρόλο.
1) αποφύγετε τα μέρη με πολλά έντομα
2) εφαρμόστε εντομοαπωθητικά
3) σε περιπτώσεις camping χρησιμοποιήστε προστατευτικά μέτρα (όπως πλέγματα, κατάλληλα ενδύματα κ.ά.)
4) τοποθετήστε στους εξωτερικούς χώρους λουλούδια & φυτά με απωθητικές ιδιότητες (π.χ. λεβάντα, βασιλικός)
Σίγουρα είναι πολύ ενοχλητική η αίσθηση της φαγούρας μετά το τσίμπημα. Η συμβουλή όμως: ”Μην το ξύνεις” είναι απόλυτα σωστή, γιατί έτσι μπορεί να το ερεθίσετε και να προκαλέσετε επιπλέον φλεγμονή ή λοίμωξη στο σημείο.
Θεραπεία:
1) Τα αντισταμινικά θα σας ανακουφίσουν από τον έντονο κνησμό και θα μειώσουν την αλλεργική αντίδραση.
2) Τα τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή κρέμας θα μειώσουν την φλεγμονή, και είναι ακίνδυνα για επιδερμική χρήση για λίγο χρονικό διάστημα.
3) Τα αντιβιοτικά για δερματική εφαρμογή ή για χορήγηση από το στόμα μπορούν να βοηθήσουν μόνο σε περίπτωση οπού η ερυθρότητα φλεγμαίνει και έχει μολυνθεί.
4) Χρησιμοποιήστε προϊόντα τύπου after nip αμέσως μετά το τσίμπημα, τα οποία είναι αρκετά αποτελεσματικά όταν τα έντομα δεν είναι μολυσμένα.
Σχετικά προϊόντα