Όλοι κατά καιρούς έχουμε βιώσει το αίσθημα του άγχους και του stress στη καθημερινότητα μας, κάποιοι πιο σπάνια ενώ κάποιοι άλλοι πιο συχνά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό υποφέρει από κρίσεις πανικού.
Άγχος και stress: ποια η διαφορά;
Το άγχος και το στρες έχουν αρκετές ομοιότητες στα συμπτώματα τους και ο κόσμος πολλές φορές τα μπερδεύει ενώ στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικές έννοιες.
Ομοιότητες: και στις 2 περιπτώσεις αισθανόμαστε ανησυχία, ταραχή ή δυσφορία.
Διαφορές: το stress χαρακτηρίζεται από εκνευρισμό και νευρικότητα, ενώ το άγχος από φόβο και ανησυχία.
Η χαμηλή ένταση άγχους και στρες μπορούν να βοηθήσουν παραγωγικά ώστε να επιλύσετε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε πχ στη δουλειά & το σχολείο ή να σας παρακινήσουν στην επίτευξη ενός στόχου.
Υπάρχει όμως η λεπτή διαχωριστική γραμμή όπου εάν την περάσετε, τα συναισθήματα αυτά θα αρχίσουν να σας επηρεάζουν αρνητικά.
Stress:
To stress είναι η αντίδραση μας όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι νέο, ξένο, απρόσμενο. Ο κάθε ένας μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις να πιεστεί, να stressαριστεί. Βέβαια ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά. Κάποιος μπορεί να το δει σαν μια νέα πρόκληση ενώ κάποιος άλλος σαν βουνό. Σε αυτή την περίπτωση θα νιώσετε πονοκεφάλους, αϋπνία ακόμα και κατάθλιψη.
Μικρά Tip & Συμβουλές:
- Προσπαθήστε να αποκτήσετε τον έλεγχο.
- Κρατήστε θετική στάση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
- Κάντε κάτι που σας βοηθάει να χαλαρώσετε (τρέξιμο, πλέξιμο, κάποιο χόμπι).
- Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης ή κάντε διαλογισμό.
Άγχος:
Το άγχος είναι συνήθως περισσότερο ένα εσωτερικό συναίσθημα που συχνά χαρακτηρίζεται από φόβο, ανασφάλεια και σύγχυση. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα του στρες. Μερικοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα αίτια του άγχους που βιώνουν ή πάσχουν από διαταραχές άγχους που απορυθμίζουν τη ζωή τους. Κάποια συνήθη συμπτώματα άγχους είναι το σφίξιμο στο στομάχι και η αύξηση των παλμών.
Μικρά Tip & Συμβουλές:
- Δοκιμάστε να πιείτε κάποιο χαλαρωτικό ρόφημα (π.χ βαλεριάνα).
- Ακούστε μουσική.
- Κοιμηθείτε αρκετά.
- Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα(θα σας επηρεάσουν αρνητικά).
- Ασκηθείτε τακτικά (η ενασχόληση με αθλητικές και ομαδικές δραστηριότητες θα βοηθήσουν).
- Εφαρμόστε τεχνικές αυτοελέγχου και χαλάρωσης που θα σας δείξει ο γιατρός σας.
- Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό καταναλώστε φρούτα και λαχανικά και γενικώς προτιμήστε τη μεσογειακή διατροφή.
Κρίση πανικού:
Όταν το άγχος οδηγεί σε κρίση πανικού, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα. Η κρίση πανικού θα μπορούσε να οριστεί ως ένα ξέσπασμα έντονου φόβου και άγχους που γιγαντώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν δίνει προειδοποιητικά σημάδια και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όπως στο δρόμο, στο αμάξι, στη δουλειά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κανείς βιώνει μια κρίση πανικού στον ύπνο του! Το άτομο συχνά νιώθει ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή και ότι χάνει τις αισθήσεις του.
Συνήθως όσοι βιώνουν μια κρίση πανικού έχουν έντονα σωματικά συμπτώματα όπως:
- Ταχυκαρδία
- Πόνος στο στήθος/πλάκωμα
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα απώλειας ελέγχου, μούδιασμα
- Τάση λιποθυμίας, ζαλάδα, αδυναμία
- Ναυτία
- Ιδρώτας ή ρίγος
- Φόβος θανάτου
Θεραπεία και αντιμετώπιση
Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες για την αντιμετώπιση του άγχους και του stress. Στην περίπτωση του στρες, προτείνονται συνήθως αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ενασχόληση με ένα καινούριο χόμπι, η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης και ο διαλογισμός. Το άγχος και οι κρίσεις πανικού είναι σοβαρότερες παθήσεις σε σύγκριση με το στρες, επομένως η ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική για να βρείτε τι σας ενοχλεί και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ!!!
Σίγουρα θα έχετε προσέξει σε εσάς ή σε κάποιο γνωστό σας δείγματα άγχους και stress χωρίς να γίνεται πάντα αντιληπτό από τον ίδιο. Εάν δεν το διαγνώσετε έγκαιρα, ώστε να το διορθώσετε αυτά τα συναισθήματα γιγαντώνονται και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια.
Δουλέψτε με τον εαυτό σας, διώξτε τα αρνητικά συναισθήματα, και μάθετε να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία και αισιοδοξία τις διάφορες δυσκολίες.
Αλλάξτε συνήθειες στην καθημερινότητά σας και δείτε το ποτήρι μισογεμάτο!
Φροντίστε οι παρέες σας να σας προσφέρουν χαρά και χαμόγελα και όχι αρνητικά συναισθήματα.
Μην ντραπείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχολόγο για βοήθεια όπως και στο φαρμακοποιό σας. Υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής τα οποία με σωστή χρήση μπορούν να ανατρέψουν το άσχημο κλίμα.
Σχετικά προϊόντα