Χοληστερίνη! Πως θα την ρίξετε

H χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο του οργανισμού το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του.
Έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων, στην παραγωγή της βιταμίνης D, βοηθάει στην πέψη των λιπών και στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών .
Οι αυξημένες τιμές της χοληστερίνης ευθύνονται για τις βλάβες των αγγείων και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς φράσσουν τις αρτηρίες και δεν διευκολύνουν τη διέλευση του αίματος & του οξυγόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν 2 είδη χοληστερίνης:
Η LDL ή αλλιώς ‘’κακή χοληστερίνη’’ η οποία μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αγγείων.
Η HDL ή αλλιώς ‘’καλή χοληστερίνη’’ η οποία απομακρύνει την LDL από τα αγγεία και την μεταφέρει στο συκώτι από όπου αποβάλλεται.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα παρομοιάσουμε την ‘’κακή χοληστερίνη’’ με ακαθαρσίες που συσσωρεύονται μέσα σε έναν σωλήνα και με τον καιρό δεν επιτρέπουν στο νερό να περάσει.

χοληστερίνη ή όψη μιας φυσιολογικής αρτηρίας και όψεις με στάδια με πρόβλημα

Πρέπει να ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ πως δεν υπάρχουν συμπτώματα που να μας δείχνουν τις αυξημένες τιμές της.
O πιο σίγουρος τρόπος για να μάθουμε τα επίπεδα χοληστερίνης είναι οι εξετάσεις αίματος, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε σε μικροβιολογικό κέντρο.

Τιμές χοληστερίνης
Η LDL πρέπει να είναι έως 130 mg/dl, από 130-160 mg/dl είναι οριακά ανεκτή και πάνω από 160 mg/dl χαρακτηρίζεται υψηλή.

Τι αυξάνει τη κακή χοληστερίνη

 • Η διατροφή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα επίπεδα της χοληστερίνης. Η παχυσαρκία αυξάνει την LDL και μειώνει την HDL.
  Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά, το βούτυρο, τα παχιά κρέατα, αλλαντικά και γαλακτοκομικά. Επίσης μειώστε την υπερβολική κρέμα γάλακτος και τα γλυκά.
 • Το κάπνισμα επίσης αυξάνει την κακή χοληστερίνη και μειώνει την καλή.
 • Η γυμναστική έχει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του οργανισμού. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η καλή φυσική κατάσταση επηρεάζει τις τιμές της χοληστερίνης. Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
 • Τέλος έχει αποδειχθεί πως η κληρονομικότητα αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες εάν ένας γονιός έχει υπερχοληστεριναιμία να τη μεταφέρει στα παιδιά του.

Συμβουλές για να ρίξετε τη χοληστερίνη

 • Βάλτε στη διατροφή σαςτα ψάρια όπως τον τόνο και τον σολομό, τους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα & καρύδια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και τρόφιμα πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Επίσης προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας.
 • Αυξήστε τη σωματική άσκηση έστω και με απλό περπάτημα. Σταματήστε το κάπνισμα εάν είστε καπνιστές.
 • Εάν έχετε περιττά κιλά προσπαθήστε να τα χάσετε. Ξεκινήστε μια ισορροπημένη διατροφή ή ζητήστε τη γνώμη ενός διατροφολόγου.
 • Υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη(όπως οι στατίνες) τα οποία μπορούν να σας προτείνουν οι γιατροί. Προσπαθήστε όμως να εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω πριν ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή.
 • Τέλος σας προτείνουμε τα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε Ω 3 λιπαρά οξέα. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σχετικά προϊόντα

MOLLER'S forte
MOLLER'S total
EVIOL omega 3
EVIOL omega 3