Πάμε πρώτα να γνωρίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από όργανα και μηχανισμούς τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνά του από εξωτερικούς παράγοντες. Δεν βρίσκεται σε ένα σημείο του σώματος αλλά σχηματίζεται από διάφορα κύτταρα, ιστούς και όργανα τα οποία είναι διάσπαρτα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε και ενισχύσουμε σε απόλυτο βαθμό τη δραστηριότητά του.
Τρία από τα πιο σημαντικά όργανα που εμπλέκονται στη εύρυθμη λειτουργία του είναι ο μυελός τον οστών, ο θύμος αδένας και το έντερο.
Αποτελείται από 2 υποσυστήματα:
- Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κύτταρα(ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα, φυσικούς φονείς και πρωτεΐνες) που δεν απαιτούν πρόσθετη «εκπαίδευση» για να προστατεύουν. Παρέχει γενική άμυνα, κυρίως έναντι βακτηριακών λοιμώξεων.
- Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα (βοηθούν άλλα λεμφοκύτταρα να λειτουργήσουν ή καταστρέφουν άλλα κύτταρα) και τα Β- λεμφοκύτταρα (παράγουν τις ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα).
Και τα δύο είναι αποτελεσματικά αλλά απαιτούν «εκπαίδευση» ή «ενημέρωση» από άλλα κύτταρα για να «επιτεθούν» σε ξένα αντιγόνα.
Αυτά τα 2 συστήματα επικοινωνούν μεταξύ τους με σκοπό να την αποτελεσματική λειτουργία ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με αυτά που αναφέραμε στην εισαγωγή μας καταλαβαίνουμε πως είναι σωστό να φροντίζουμε καθημερινά το ανοσοποιητικό μας και όχι μόνο όταν αρρωστήσουμε. Η λειτουργία του είναι τόσο περίπλοκή που θα πρέπει συνεχώς να το υποστηρίζουμε και όχι να το ταλαιπωρούμε!
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Όπως προσπαθούμε για έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής έτσι και για το ανοσοποιητικό μας
- Δεν πρέπει να καπνίζουμε
- Πρέπει να αποφεύγουμε το stress
- Πρέπει να κοιμόμαστε καλά-σωστά.
- Να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας όπου απαιτείται, ιδίως την περίοδο του COVID 19.
- Πρέπει να αθλούμαστε τακτικά, έστω και αν αυτό λόγω έλλειψης χρόνου αποτελεί μόνο χαλαρό περπάτημα. Εκτός από την άσκηση απορροφάμε και ηλιακή ενέργεια η οποίο είναι σημαντική σε σχέση με άτομα τα οποία δουλεύουν ή ζουν σε σκοτεινούς χώρους.
- Να συμβουλεύεστε τους επιστήμονες υγείας και να ακολουθείται το πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού.
- Στηρίξτε την ομαλή λειτουργία του εντέρου σας. Τα τελευταία χρόνια αποκαλείται «δεύτερος εγκέφαλος». Το μικροβίωμά του βοηθά στη διάσπαση των θρεπτικών ουσιών και υποστηρίζει την ανοσοποιητική λειτουργία.
- Σημαντικό ρόλο «παίζει» και η διατροφή μας.
Θα σας παρουσιάσουμε κάποια συστατικά τα οποία συμβάλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος:
Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα του οργανισμού μας.
Έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εκτός από την πρόληψη βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων των ιώσεων.
Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, παρέχοντας προστασία από παθογόνους οργανισμούς και τα βακτήρια.
Η βιταμίνη D βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη των ιώσεων.
Τα προβιοτικά συνδέονται με τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και αυτό μέσω της γαστρεντερικής οδού με το ανοσοποιητικό. Συνεπώς όσο «φροντίζουμε» τη μικροχλωρίδα της συγκεκριμένης περιοχής τόσο προλαμβάνουμε επιθέσεις από παθογόνα βακτήρια.
Η εχινάκεια είναι ένα βότανο με ισχυρή ανττιιική και αντιβακτηριδιακή δράση ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέταλλα και βιταμίνες για να τονώσετε την άμυνά σας μπορείτε να λάβετε μέσω της διατροφής σας αλλά μπορείτε να επιλέξετε και συμπληρώματα διατροφής, τα οποίο περιέχουν τις κατάλληλες περιεκτικότητες για τις προτεινόμενες ημερήσιες δόσεις.
Σχετικά προϊόντα